Deák Gyűjtemény - Székesfehérvár

látnivalók Székesfehérváron

Deák Gyűjtemény - Székesfehérvár

A Deák Gyűjtemény több mint 600 négyzetméternyi terét három belvárosi műemlék és műemlék jellegű épület összenyitásával alakították ki. Így magában foglal egy a XVIII. század második feléből származó, freskóval díszített termet is, mely minden bizonnyal a gróf Eszterházy Ferenc, Fejér megye főispánja által a XVII. század végétől, majd családja által a XIX. század elejéig birtokolt belvárosi palota szobája volt.

align=left Deák Dénes (1931. május 7 - 1993. augusztus 23.) műgyűjtő, mecénás, könyvtáros; eredeti nevén Deutsch Dénes, 1931-ben született Budapesten, egy gazdag, nagypolgári, zsidó család második gyermekeként. A '60-as években kezdett műgyűjtéssel foglalkozni, kezdetben rézkarcokat vásárolt. Az első jelentős vásárlása három Egry József-festmény volt. 1975-ben elvesztette az állását, ettől kezdve csak műgyűjtéssel foglalkozott. 1980-as évek elejétől keresett helyet megnövekedett gyűjteményének. Először 1986-ban ajándékozott a városnak egy kisebb, mintegy 80 tárgyból álló kollekciót, melyet a Pelikán Házban helyeztek el (Kossuth u. 15.). A gyűjteményt 1988-ban költöztették jelenlegi helyére. 1994-ben nyerte el a kiállítás jelenlegi formáját.

align=right A XX. századi magyar művészetet felsorakoztató kollekciók között jelentős helyet foglal el Deák Dénesé, melynek szellemisége leginkább a pécsi Modern Magyar Képtáréval rokon. A gyűjtemény az 1900-as évektől körülbelül 1960-ig szinte teljességében mutatja be a magyar festészet progresszív vonulatát. Szám szerint és minőségüket tekintve három különböző időintervallumban készült képek alkotják a Deák-gyűjtemény pilléreit.

Az első jelentős csoportba a tízes években készült művek tartoznak. Ugyancsak a gyűjtemény gyöngyszemei közé tartoznak Mattis Teutsch Jánosnak a tízes években alkotott egyszerre szecessziós és expresszív formavilágú munkái. A kollekció egyik legjelentősebb darabja, Tihanyi Lajosnak Leopold Magdáról készült festménye. A két háború közötti művészetet Egry József fényfestészete, panteisztikus atmoszféra-ábrázolásai jellemzik leginkább. Az európai iskolások munkái közül fel kell hívnunk a figyelmet Vajda Lajos két érzékeny montázs-szerkesztésű vonalrajzára, míg Anna Margit alkotásai számszerűen is kiemelkednek a csoport tagjainak festményei közül.

align=left Kassák Lajos művészetét az 50-es években készült, kevésbé jellemző, békásmegyeri korszakából való munkái képviselik, találkozhatunk viszont a nemrégiben elhunyt, élete jelentős részét Franciaországban eltöltő magyar művész, Victor Vasarely egyedi grafikai alkotásaival is. A gyűjtemény sajátossága, hogy rendkívül gazdag csendéletekben (többek közt: Czigány Dezső, Perlrott Csaba Vilmos, Márffy Ödön, Kmetty János, Bornemissza Géza, Czóbel Béla alkotásai) és portrékban (többek közt: Tihanyi Lajos, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Nagy István munkáit kell kiemelni).

align=right Hangsúlyozva, hogy Deák Dénes elsősorban festményeket gyűjtött, külön kell szólnunk a szobor- és éremanyagról, mely zömmel szintén a két háború közötti időszakból való. Az érmek és a plakettek közül Beck Ö. Fülöp, Vedres Márk, Medgyessy Ferenc, Borsos Miklós és Csíkszentmihályi Róbert munkái érdemelnek említést.

További információk:
Városi Képtár - Deák Gyűjtemény
Székesfehérvár Oskola utca 10.
Tel: +36 (22) 329-431
Település ismertető
  • Székesfehérvár

    Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa...

Szállások Székesfehérváron



és környékén